Tilaa uutiskirje RSS-syöte
Torstai 28.05.2020

Ilmastouutisia

Päivittäistavarakauppa vähentää ruokahävikkiä tehokkaasti


12.09.2019 09:30

Ruokahävikin vähentäminen on kaupalle tärkeä tavoite, jonka eteen myymälöissä tehdään päivittäin paljon työtä. Päivittäistavarakauppa on mukana myös maanantaina alkaneella Hävikkiviikolla.

Vähittäiskaupan ruokahävikki vuonna 2018 oli 1,99 %


Kaupoissa ruokahävikkiä vähennetään tehokkaasti ammattitaitoisen henkilökunnan, sähköisten ennuste- ja tilausjärjestelmien sekä hyvien logistiikkaratkaisuiden avulla. Myymälöissä syntyvää ruokahävikkiä hyödynnetään ensi sijaisesti ruoka-apuna.

Vuonna 2018 PTY:n jäsenyritysten myymälöissä ja niitä palvelevassa kaupan omassa logistiikassa hävikiksi päätyi 1,99 % elintarvikkeista. Edellisenä vuonna vertailukelpoinen luku oli 1,87 ja sitä edellisenä vuonna 2,01 %. Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksessa PTY on asettanut tavoitteekseen painaa luvun tasolle 1,75 % vuoteen 2021 mennessä.

Hävikkilukuun on laskettu myynnistä esimerkiksi myyntiajan loppumisen, laadun heikkenemisen tai pakkausten rikkoutumisen takia poistetut elintarvikkeet. Siihen ei lasketa varkaushävikkiä tai hinnanalennuksia. Ruoka-apu on luvussa mukana hävikkinä. Luku ei koske foodservice-tukkukauppaa, joka toimittaa elintarvikkeita mm. ravintoloille ja julkishallinnon keittiöille. PTY on koostanut luvun jäsenyritysten ilmoittamista tiedoista koskien myymälöihin toimitettujen elintarvikkeiden määrää ja hävikin määrää tonneina.

Foodservice-tukkukaupan hävikki vuonna 2018 oli 0,71 %


Foodservice-tukkukaupan yritysten oman logistiikan ja myymälöiden hävikki vuonna 2018 oli 0,71 % elintarvikkeista. PTY julkaisee foodservice-tukkukauppaa koskevan hävikkiluvun nyt ensimmäistä kertaa.

Määrätietoinen hävikin vähentäminen foodservice-tukkukaupassa edellyttää erityisesti tehokasta valikoimien hallintaa, tarkkuutta ennuste- ja tilausjärjestelmissä sekä kylmäketjun hallintaa. Päivittäin joka toinen suomalainen käyttää foodservice-tukkukaupan yritysten palveluita ruokaillessaan ravintoloissa, kahviloissa sekä työpaikka- ja kouluruokaloissa.

Kuluttaja voi pienentää hävikkiä kaupassa ja kotona


Kuluttaja voi tutustua kaupan hävikkityöhön www.saasyödä.fi-sivustolla. Sivustolta löytyy hyviä vinkkejä siihen, miten itse kukin meistä voi kauppareissulla vähentää omaa hävikkiään.

Ostoslista on hyvä keino ostosten suunnitteluun ja samalla kotona syntyvän hävikin vähentämiseen. Kotona tuotteiden käyttöikää voi pidentää säilyttämällä tuotteita oikeissa lämpötiloissa sekä pakastamalla. Kypsiä hedelmiä ja vihanneksia voi valita puolikypsien sijaan, jolloin makukin on parhaimmillaan. Samalla hävikki kaupassa vähenee.

Myös Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen eroon on hyvä kiinnittää huomiota. Parasta ennen -merkityt tuotteet ovat usein käyttökelpoisia päiväyksen ylittymisen jälkeenkin. Niiden osalta voi toimia ulkonäön, tuoksun ja maun perusteella.

Päivittäistavarakauppa ry/CO2-raportti

Bookmark and Share






16


Annika Kangas:
Metsänkasvatus on taitolaji – hakkuutapojen vastakkainasettelu ei kanna pitkälle
Juha Lehtonen, Antti Arasto:
Voivatko uudet hiilen lähteet ja uusiutuva sähkö vähentää maankäytön muutospaineita?
Jaana Kaipainen, Tarja Tuomainen:
Metsäkadon päästöt ja niiden vähentäminen Suomessa
Marja Järvelä:
Kuluttajista ilmastokansalaisiksi
Ilkka Savolainen:
Turvepeltojen päästöjä pitää vähentää
Antti Mäkelä:
Rankkasateet ja rajuilmat - mihin pitää varautua tulevaisuudessa?
Sanna Kopra:
Kiina nousemassa ilmastopolitiikan johtajaksi?
Pinja Sipari:
Ilmastokasvatusta opettajille
Anne Tolvanen:
Terve luonto osaksi maankäyttöä
Ilkka Savolainen, Sanna Syri:
Puusähköllä ajaa pidemmälle kuin puudieselillä - kumpaan metsiämme siis kannattaa käyttää?
Mikko Alestalo:
Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus jatkaa kasvuaan
Eemeli Tsupari, CO2Esto:
Lehmän lannalla liikenteeseen
Unto Eskelinen:
Yksinkertainen viesti ympäristökestävyydestä
Ilkka Savolainen:
Puun energiakäyttö ei ole ongelmatonta
Antti Iho:
Rajoja ja rakkautta ympäristönsuojelussa
Riitta Silvennoinen:
Bemarin uusi ekologinen elämä
Leena Kontinen:
Ihmisten Pariisi - muutos on alkanut
Piia Moilanen:
Tuottavuusloikka pyöräillen
Teija Lahti-Nuuttila:
Energiatehokkuudella vähemmästä enemmän
Jussi Uusivuori:
Väärät verot tulevat kalliiksi
Aki Mäki-Petäys:
Vaelluskalojen kohtalon hetki - nyt on aika toimia
Oras Tynkkynen:
Pariisin voittajat
Oras Tynkkynen:
Uusi sopimusluonnos avattuna
Emma Lommi:
Ilmastonmuutos on merkittävimpiä globaaleja terveys- ja tasa-arvokysymyksiä
Hanna-Liisa Kangas:
Teknologiayhteistyö tapahtuu kentällä - ei työpajoissa

Lisää blogeja >>

Kunnat CO2-raportissa

Äänekoski
Alavus
Aura
Espoo
Eurajoki
Forssa
Hämeenkyrö
Hämeenlinna
Hamina
Hankasalmi
Hanko
Hartola
Hausjärvi
Heinola
Helsinki
Hollola
Hyvinkää
Iisalmi
Iitti
Ikaalinen
Ilmajoki
Ilomantsi
Imatra
Järvenpää
Janakkala
Joensuu
Jokioinen
Jyväskylä
Kärkölä
Kaarina
Kajaani
Kangasala
Karkkila
Kauniainen
Kemi
Kemiönsaari
Kerava
Kirkkonummi
Kiuruvesi
Kokkola
Kotka
Kouvola
Kuhmoinen
Kuopio
Kuortane
Kurikka
Kuusamo
Lahti
Laitila
Lappeenranta
Lapua
Lempäälä
Lieto
Lohja
Loimaa
Loviisa
Mäntsälä
Mänttä-Vilppula
Masku
Mikkeli
Mynämäki
Naantali
Nakkila
Nokia
Nousiainen
Nurmijärvi
Orimattila
Oulu
Padasjoki
Paimio
Parainen
Parikkala
Pirkkala
Pori
Pornainen
Porvoo
Posio
Punkalaidun
Pyhtää
Raahe
Raisio
Rauma
Riihimäki
Rovaniemi
Rusko
Salo
Sastamala
Sauvo
Seinäjoki
Sipoo
Somero
Suomussalmi
Suonenjoki
Sysmä
Taivalkoski
Tampere
Turku
Tuusula
Ulvila
Uusikaupunki
Vaasa
Vantaa
Varkaus
Vihti
Ylöjärvi
Ylivieska